مقالات

چه مقدار کود سولفات آمونیوم در هر هکتار لازم است؟

سولفات آمونیوم یک کود شیمیایی حاوی نیتروژن و گوگرد است که برای تامین نیازهای غذایی گیاهان و درختان استفاده می شود. نیتروژن موجود در این کود، به رشد رویشی گیاه کمک می کند و گوگرد آن، باعث بهبود کیفیت محصول و افزایش مقاومت گیاه در برابر بیماری ها می شود. گوگرد همچنین به کنترل pH خاک و کاهش قلیائیت خاک کمک می کند. اما سوال اینجاست که چه مقدار کود سولفات آمونیوم در هر هکتار لازم است؟

در این مطلب توضیح می دهیم که چگونه مقدار سولفات آمونیوم مورد نیاز برای گیاهان و درختان را تشخیص دهید. همچنین راهنمایی هایی برای کوددهی صحیح با سولفات آمونیوم ارائه می دهیم. با ما همراه باشید.

کود سولفات آمونیوم باید به مقدار لازم مصرف شود!

فلسفه استفاده از کودها، تامین نیازهای غذایی گیاهان می باشد. همانطور که مصرف زیاد کودها برای گیاه و خاک مضر است، مصرف کم کود نیز، جلوی رشد مطلوب گیاهان را می گیرد. بنابراین برای اینکه کوددهی بیش ترین تاثیر را بر گیاهان و درختان داشته باشد، باید کودها به میزان مناسبی مصرف شوند.

اغلب درختان و گیاهان هر ساله به کود نیاز دارند. مقدار کودی که باید به گیاه و درخت اعمال شود، بر اساس یک سری فاکتورها تعیین می شود. برای مثال کود مورد نیاز برای نهال، کمتر از کود لازم برای یک درخت بالغ است. یا اینکه نیتروژن مورد نیاز برای سبزیجات برگی، بیش تر از نیتروژن مورد نیاز گیاهان غده ای مثل سیب زمینی است.

مقدار سولفات آمونیوم در هکتار، بر اساس نتایج آزمایش خاک، کمبودهای خاک، شرایط آب و هوایی منطقه و نوع گیاه مشخص می شود.

اهمیت زمان کوددهی و تاثیر آن در مقدار مصرف سولفات آمونیوم در هر هکتار
بهترین زمان برای کوددهی با سولفات آمونیوم، قبل از کاشت گیاه یا در اوایل فصل رشد است.

مقدار سولفات آمونیوم بر اساس چه فاکتورهایی تعیین می شود؟

تعیین مقدار دقیق سولفات آمونیوم مورد نیاز در هر هکتار، به عوامل مختلفی بستگی دارد. مهم ترین این عوامل عبارتند از:

  • نوع گیاه: نیازهای غذایی گیاهان مختلف، متفاوت است. برای مثال سبزیجات برگی مثل اسفناج بیش تر از گیاهان دانه ای مثل ذرت نیاز به نیتروژن دارند.
  • مرحله رشد گیاه: گیاهان در مراحل مختلف رشد، به مقادیر متفاوتی از عناصر غذایی نیاز دارند. به طور کلی در مراحل اولیه رشد رویشی (قبل از گلدهی) نیاز به نیتروژن و گوگرد بیش تر است. بعد از گلدهی، تمرکز بر روی ریزمغذی ها و کودهایی مثل پتاسیم است. در مراحل تشکیل گل و رشد میوه، مصرف سولفات آمونیوم کمتر شده یا برای مدتی قطع می شود.
  • نوع خاک: میزان مواد مغذی موجود در خاک، تعیین کننده مقدار کود مورد نیاز است.
  • نتایج آزمایش خاک: آزمایش خاک، اطلاعات دقیقی درباره کمبودهای غذایی خاک ارائه می دهد. با کمک این آزمایش می فهمیم که خاک به چه میزان نیتروژن و گوگرد نیاز دارد.
  • شرایط آب و هوایی: شرایط آب و هوایی نیز می تواند بر نیازهای غذایی گیاه تاثیر بگذارد. در برخی مناطق به دلیل شرایط اقلیمی، نیاز به کود بیشتر است.
  • فصل: در برخی فصل ها مصرف کود بیشتر بوده و برخی فصل ها کوددهی انجام نمی شود. برای مثال بعد از برداشت محصول گوجه فرنگی، در پاییز کوددهی با سولفات آمونیوم انجام نمی شود. بیش ترین مصرف سولفات آمونیوم در مراحل اولیه رشد گیاه و به منظور افزایش رشد رویشی شاخه ها و برگ ها می باشد.

همانطور که توضیح دادیم میزان مصرف کود سولفات آمونیوم در هر هکتار بستگی به چندین عامل دارد. مهم ترین این عوامل وضعیت خاک و نیازهای گیاهی هستند. کوددهی بیش از حد با سولفات آمونیوم می تواند باعث اسیدی شدن خاک شود. مصرف بیش از حد کودها (از جمله سولفات آمونیوم) می تواند باعث مسمویت گیاه، سوختن برگ ها، خشک شدن گیاه و آلودگی آب های زیرزمینی شود. برای جلوگیری از این عوارض، باید مقدار سولفات آمونیوم در هر هکتار را محاسبه کنید.

جدول تقریبی مقدار سولفات آمونیوم برای محصولات مختلف

مقدار مصرف سولفات آمونیوم در هکتار، بر اساس نیاز خاک و نوع گیاه تعیین می شود. با این وجود ما مقادیر تقریبی برای محصولات مختلف را ارائه کرده ایم تا دید واضح تری از میزان نیاز گیاهان به سولفات آمونیوم داشته باشید. برای تعیین دقیق مقدار کود مورد نیاز، توصیه می شود با کارشناسان کشاورزی مشورت کنید و آزمایش خاک انجام دهید.

نوع محصولمقدار مصرف در هکتارزمان بندی
گندم، جو، ذرت، برنج600-400 کیلوگرمقبل از کاشت + مراحل رشد
کلزا، ذرت350–450 کیلوگرمقبل از کاشت + مراحل رشد
سبزیجات300–600 کیلوگرمدر طول فصل رشد
صیفی جات (شامل گوجه، خیار و…)400-200 کیلوگرم (یا 15–20 گرم در هر بوته)3 نوبت در فصل رشد
گیاهان گلخانه ای15 گرم/بوته6 – 4 هفته بعد از کاشت
نهال جوان (کمتر از دو سال)0.5–0.7 کیلوگرم در هر نهالاوایل بهار
درخت بالغ (بیش از پنج سال)500-300کیلوگرم (یا 2–3 کیلوگرم/درخت)بهار و تابستان (در دو نوبت)
باغ مرکبات و پسته150–200 کیلوگرم/هکتار2 نوبت در سال

نحوه کوددهی درختان و گیاهان با سولفات آمونیوم

مقدار سولفات آمونیوم مورد نیاز برای درختان، به سن درخت، نوع درخت، شرایط خاک و میزان باردهی آن بستگی دارد. به طور کلی، برای درختان جوان، مقدار کمتری کود نسبت به درختان بالغ مورد نیاز است. همچنین، درختانی که باردهی بیشتری دارند، به کود بیشتری نیاز دارند.
روش کوددهی درختان با سولفات آمونیوم نیز مهم است. بهترین روش، چالکود است. در این روش، چاهک هایی در اطراف درخت حفر می شود و کود در داخل آن ها قرار داده می شود. سپس، چاهک ها با خاک پوشانده می شوند. این روش، باعث می شود که کود به تدریج در اختیار ریشه درخت قرار گیرد و از هدر رفتن آن جلوگیری شود.

مقدار سولفات آمونیوم مورد نیاز برای گیاهان زراعی، به نوع گیاه، مرحله رشد گیاه، شرایط خاک و میزان بارندگی بستگی دارد. به طور کلی، برای گیاهان زراعی، مقدار بیشتری کود نسبت به درختان مورد نیاز است.
روش کوددهی گیاهان زراعی با سولفات آمونیوم نیز مهم است. بهترین روش، پخش سطحی کود و سپس آبیاری است. در این روش، کود به طور یکنواخت بر روی سطح خاک پخش می شود و سپس با آبیاری، به داخل خاک نفوذ می کند. این روش، باعث می شود که کود به طور یکنواخت در اختیار ریشه گیاهان قرار گیرد.

اهمیت آبیاری و تاثیر آن در مقدار مصرف سولفات آمونیوم در هر هکتار
بهترین زمان برای جذب بیشتر، در زمان رشد فعال گیاه و قبل از بارندگی یا آبیاری است.

خرید سولفات آمونیوم از سپهر بارثاوا پارت

اگر به دنبال کود سولفات آمونیوم باکیفیت هستید، شرکت سپهر بارثاوا پارت یکی از معتبرترین تامین کنندگان و تولید کنندگان سولفات آمونیوم در ایران است. سولفات آمونیوم این شرکت فاکتورهای کیفی بین المللی را دارا است و می توانید برای صادرات کود کشاورزی این کود را به صورت عمده خریداری کنید. همچنین اگر فروشنده کود هستید، سولفات آمونیوم کریستاله و گرانوله این شرکت توصیه می شوند.
اما اگر سولفات آمونیوم بارنو را در تناژ کمی نیاز دارید، این کود را می توانید از فروشگاه های معتبر کود و محصولات کشاورزی تهیه نمایید.

مقدار سولفات آمونیوم در هکتار- معرفی سولفات آمونیوم بارنو

نکات مهم در کوددهی با سولفات آمونیوم

  • آزمایش خاک، یک ابزار مهم برای تعیین نیازهای غذایی گیاهان است. با انجام آزمایش خاک، می توانید میزان مواد مغذی موجود در خاک را تعیین کنید و بر اساس آن، کود مناسب را انتخاب نمایید. همچنین، آزمایش خاک به شما کمک می کند تا مشکلات خاک مانند شوری، قلیاییت و کمبود مواد آلی را شناسایی کنید و برای رفع آن ها اقدام نمایید.
  • سولفات آمونیوم، یک کود اسیدی است و باعث کاهش PH خاک می شود. این ویژگی، می تواند برای اصلاح خاک های قلیایی مفید باشد. اما در خاک های اسیدی، مصرف بیش از حد سولفات آمونیوم می تواند باعث تشدید اسیدیته خاک و بروز مشکلاتی برای گیاهان شود. بنابراین، در خاک های اسیدی، باید با احتیاط از این کود استفاده کنید و به طور منظم PH خاک را اندازه گیری نمایید.
  • بهترین زمان برای مصرف کود سولفات آمونیوم، اواخر زمستان و اوایل بهار است. در این زمان خاک باید برای شروع فصل رشد آمادگی پیدا کند. وجود عنصر نیروژن در خاک، باعث شروع رشد در گیاهان و درختان می شود.
  • کود سولفات آمونیوم را باید به طور یکنواخت در سطح خاک پخش کنید.
مقدار سولفات آمونیوم در هکتار
برای تعیین مقدار سولفات آمونیوم در هکتار، بهتر است آزمایش خاک انجام شود.
  • بعد از مصرف کود، حتما آبیاری انجام دهید تا کود جذب شود.
  • مصرف بیش از حد و کنترل نشده سولفات آمونیوم از رایج ترین اشتباهات کوددهی است. این کار می تواند باعث اسیدی شدن خاک و آلودگی آب های زیرزمینی می شود.
  • اگر کود را در زمان نامناسب استفاده کنید، هزینه تان هدر می رود. زیرا کود توسط گیاه جذب نشده و برای گیاه و درخت خاصیتی نخواهد داشت.
  • بهترین روش مصرف سولفات آمونیوم به صورت پخش سطحی (در زمین زراعی) یا چالکود (در باغات) و در صورت نیاز در سیستم آبیاری می باشد.
  • بهترین زمان برای جذب بیشتر، در زمان رشد فعال گیاه و قبل از بارندگی یا آبیاری است.
  • کود سولفات آمونیوم را می توان با فسفات ها یا پتاسیم مخلوط کرد؛ اما از ترکیب با آهک یا کودهای قلیایی خودداری شود. برای اطلاعات بیشتر از قانون ترکیب پذیری کودها، بر روی لینک کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا