زمان مناسب آبیاری استارت چه موقع است؟ ترکیبات مهم در آب استارت کدامند؟
آب استارت ترکیبی از آب و مواد مغذی است که قبل از شروع فصل رشد و به منظور تقویت گیاهان و درختان انجام می شود. اما سوال مهم این است که زمان مناسب آبیاری استارت چه موقع است؟ و ترکیبات اصلی آب استارت کدامند؟ با ما همراه باشید تا به جواب تمام سوالاتتان درباره آبیاری استارت برسید.
آب استارت چیست؟
آبیاری استارت به فرآیند آبیاری اولیه گیاهان و درختان در مراحل ابتدایی رشد اشاره دارد. آبیاری استارت قبل از تورم جوانه های درختان میوه انجام می شود. در واقع آب استارت اولین آبیاری قبل از بیدار شدن درخت است. زمان تقریبی آبیاری، اواخر اسفند تا اوایل بهار (بسته به شرایط جغرافیایی و نوع درخت) می باشد.
هدف از آب استارت، تامین عناصر ضروری برای درختان و گیاهان است. کودهایی که در این مرحله اعمال می کنیم باید هدفمند انتخاب شوند تا درخت در طول فصل رشد، بهره وری بالاتری داشته باشد.
چرا آبیاری استارت اهمیت دارد؟
آبیاری استارت به بهبود رشد درختان و افزایش کیفیت محصولات کمک می کند. در ادامه به بررسی مهم ترین فواید آبیاری اولیه می پردازیم:
- تقویت رشد اولیه درخت: در مراحل ابتدایی رشد، درختان به آب و مواد مغذی بیشتری نیاز دارند. آبیاری استارت تا حد خوبی نیاز اولیه درختان را رفع می کند.
- کمک به شروع فعالیت ریشه: در اواسط اسفند ماه، نوسانات دمایی در شب باعث می شود که درختان برای رسیدن به نقطه ایده آل، به انرژی نیاز داشته باشند. وقتی عناصر مغذی در اختیار ریشه قرار بگیرد، ریشه فعالیت رشدی اش را سریع تر آغاز می نماید.
- افزایش مقاومت به تنش ها: درختانی که در مرحله آبیاری استارت مواد مغذی کافی دریافت می کنند، نسبت به تنش های محیطی مثل سرمازدگی بهاره مقاوم تر هستند.
- بهبود جذب مواد مغذی: با رطوبت مناسب، درختان می توانند مواد مغذی را به خوبی جذب کنند.
- افزایش بازده محصول: آبیاری استارت می تواند به افزایش کیفیت و کمیت محصولات کمک کند.
ترکیبات اصلی آب استارت شامل چه مواردی است؟
درختان برای رشد و بهره وری نیاز به 16 عنصر مهم دارند که هر یک از آن ها باید در بهترین زمان ممکن در اختیار درخت قرار بگیرند. از بین این 16 عنصر، چند مورد در مرحله آب استارت اهمیت دارند. در ادامه به بررسی این ترکیبات می پردازیم:
آب:
آب عنصر اصلی در آب استارت است که به عنوان حلال عمل کرده و سایر ترکیبات مغذی را در خود حل می کند. آب به ریشه ها کمک می کند تا مواد مغذی را جذب کنند. همچنین آب به حفظ رطوبت خاک کمک می کند.
نیتروژن:
نیتروژن یکی از عناصر کلیدی است که به رشد برگ ها و ساقه ها کمک می کند. این عنصر نقش مهمی در فرآیند فتوسنتز ایفا می کند و باعث افزایش رشد عمومی گیاهان می شود. یکی از بهترین کودهای حاوی نیتروژن در مرحله آبیاری استارت، سولفات آمونیوم است. در زمین هایی با خاک قلیایی، سولفات آمونیوم به کنترل pH خاک کمک می کند و نیتروژن مورد نیاز خاک و گیاه را تامین می نماید.
فسفر:
فسفر برای توسعه ریشه ها و گل دهی گیاهان ضروری است. این عنصر به بهبود جذب انرژی و تولید مثل گیاهان کمک می کند و در آبیاری استارت پیشنهاد می شود. از جمله کودهای حاوی فسفر می توان به فسفات آمونیوم یا کود NPK فسفر بالا اشاره کرد.
کلسیم:
یکی از مواد مغذی موثر در آب استارت، عنصر کلسیم می باشد. این عنصر در کاهش ریزش میوه و گل، تاثیر چشمگیری دارد. اگر طبق تجربه های قبلی فکر می کنید که در فصل رشد، درختتان گل ریزی دارد، استفاده از کود کلسیم برای کاهش این مشکل موثر است.
جذب کلسیم سخت است و مصرف این کود باید زمانی انجام شود که احتمال جذب بیش تر است. مهر و شهریور (بعد از برداشت محصول) و اسفند و فروردین (قبل از شروع دوره رشد) بهترین زمان ها برای جذب کلسیم هستند. اما در مصرف کلسیم همیشه یک نکته اساسی وجود دارد. در مصرف عنصر کلسیم همیشه مبحث اختلاط کودها مطرح است. کلسیم از جمله موادی است که سازگاری کمی با سایر عناصر غذایی گیاهان دارد.
مخلوط کلسیم با عناصری مثل ازت، فسفر، پتاسیم، منیزیم و…، باعث ایجاد رسوب و عدم جذب کلسیم می شود. بنابراین اگر در آبیاری استارت کودهایی مثل فسفر یا نیتروژن را در نظر گرفته اید، ترجیحا کود کلسیم را با این مواد ترکیب نکنید. در عوض اگر نتایج آزمایش خاک نشان دهنده کمبود شدید کلسیم است، این کود را به صورت مجزا به خاک اعمال نمایید تا حداکثر بازدهی را داشته باشد.
بور و روی
ریزمغذی ها شامل عناصر کمیاب مانند آهن، منگنز، روی، مس و بور هستند که برای رشد سالم گیاهان ضروری اند. این عناصر به تنظیم فرآیندهای بیوشیمیایی در گیاهان کمک می کنند. بور و روی دو عنصر ریزمغذی هستند که می توان در آب استارت آن ها را استفاده کرد. این عناصر به جلوگیری از ریزش میوه و گل کمک می کنند و باعث رشد مناسب شاخ و برگ های درخت یا گیاه می شوند.
زمان دقیق آب استارت چه موقع است؟
آبیاری استارت یا آبیاری اولیه، مرحله ای مهم در فرآیند کشت و کار است. زمان دقیق آبیاری استارت به عواملی مثل نوع گیاه، شرایط آب و هوایی، بافت خاک، رطوبت خاک، زمان کشت و… بستگی دارد. قبل از شروع آبیاری استارت، باید رطوبت خاک را بررسی کنید. اگر در روزهای اخیر بارندگی شدید رخ داده و خاک مرطوب است، صبر کنید تا خاک خشک شود.
به طور کلی آبیاری استارت قبل از شروع فصل رشد و قبل از جوانه زنی درختان انجام می شود؛ اما زمان دقیق آبیاری بسته به منطقه جغرافیایی و وضعیت آب و هوا در آن منطقه، فرق دارد. در مناطق گرم تر فصل رشد درختان زودتر شروع می شود؛ در این موارد آبیاری معمولا در اسفند ماه انجام می شود. اما در مناطقی که سردتر هستند، درختان دیرتر از خواب زمستانی بیدار می شوند و در نتیجه آبیاری در اوایل بهار صورت می گیرد.
نکات مهم در آبیاری استارت
- آبیاری استارت زمانی انجام می شود که خاک مرطوب نباشد. قبل از آبیاری وضعیت آب و هوا در چند روز آینده را بررسی کنید. اگر هواشناسی بارندگی را برای روزهای آتی پیش بینی کرده است، بهتر است آبیاری انجام نشود.
- کیفیت آب در اثرگذاری کودها تاثیر بسزایی دارد. از کیفیت آب و عدم آلودگی آن مطمئن شوید.
- برای اینکه مواد به خوبی جذب خاک شوند، باید pH خاک در وضعیت خوبی باشد.
- مقدار آب مورد نیاز بر اساس نوع گیاه، نوع خاک و شرایط محیطی تعیین می شود. آبیاری بیش از حد یا آبیاری کم، اثرگذاری کودها را کاهش می دهد.
- مطمئن شوید که آب به طور یکنواخت در سطح خاک توزیع شود تا تمام ریشه ها به طور یکسان رطوبت دریافت کنند.
- از ترکیبات مناسب و متناسب با نیاز گیاهان استفاده کنید. بهترین ترکیب آب استارت، بر اساس نتایج آزمایش خاک مشخص می شود.
- روش های مختلفی برای آبیاری وجود دارد. انتخاب روش مناسب آبیاری (قطره ای، بارانی یا غرقابی)، بر اساس نوع خاک و نوع گیاه مشخص می شود.
- برای ترکیب کودها، اختلاط پذیری کودها را مورد بررسی قرار دهید.
- کودهای مورد استفاده باید قابلیت حل شدن در آب را داشته باشند.